Munkák

 

Kattintson a nagyításhoz a képekre!

   
   
   
   
   
       
 

Gelsei Sándor bútorfestő,
népi iparművész

Életérzéseink, életminőségünk fontos elemei a tárgyak és bútorok, amelyek körülvesznek minket otthonunkban, munkahelyünken, vagy akár a szabadidő eltöltése közben.
Berendezési tárgyainkkal szemben a funkcionális megfelelés mellett fontos az esztétikai megjelenés is. Az igazán alkalmas bútorok esetében ezért aztán az anyag, a méret, a szín- és alakkialakítás, a díszítés vagy éppen az egyszerűség és a használhatóság, magától értetődő. A divatirányzatok természetesen befolyásolják a bútorstílust is, de a divat manapság gyorsan változik.
A tömeggyártás, az egysíkúság, az egyforma kialakítású bútorok vezettek végül is oda, hogy egyre nagyobb az igény a természetes anyagok, a kézi gyártású különlegességek és a letisztult formájú bútorok iránt, azért, hogy egy természetközelibb életminőséget érjünk el.
Magyarországon a bútorfestésnek korai hagyományai vannak, de a legtöbb, és a legszebb alkotások a 18.sz.-tól maradtak ránk

 
 


A Kárpát -medencében alkotó mesterek Európában egységes és különleges művészi irányzatot képviselnek, amelyet számos tipikus, regionális sajátosság jellemez.Egész dinasztiák foglalkoztak festett, faragott templomi berendezések, bútorok készítésével /közismertek a kolozsvári Umling, vagy a vargyasi Sütő család munkái.
A gyönyörű, kézzel festett bútorok a természettel való szoros kapcsolatnak, az életörömnek, a hagyományok követésének, a bölcsességnek és a belső kiegyensúlyozottságnak a jelképei.
A bútorok egyszerű eleganciája a kevés szín használatának és a szimmetrikus konstrukciónak köszönhető. A virág és a női formák a szépség legősibb és örök megtestesítői, a reneszánsz kedvelt motívumai . Egy jól megkomponált csokor tartalmazhat például gondolatokat a születésről, a növekedésről, a virágkorról, és a lassú elmúlásról.

A bútorokat természetesen nemcsak a reneszánszra alapozó motívumokkal lehet díszíteni. A más tájakra, országokra és időszakokra jellemző stílusban is készítünk egyedi tárgyakat, éttermi, vagy lakásberendezéseket, közösségi terek falburkolatait,famennyezeteit.

Festett bútoraink kézi munkával készülnek, mindegyik egyedi darab. Motívumaik egységet képeznek a felhasznált, természetes anyagokkal. Igazi örömet nyújt egy ilyen környezetben élni.

 

 

 

 

Elérhetőség:

Tulajdonos/ Besitzer/ Owner: Gelsei Sándor
Információ/ Information: 3394 Egerszalók, Ifjúság u. 51.
Mobil: (+36) 20-483-9935
E-mail: gelsei.sandor@gmail.com

 

 

 
 
Gelsei.hu - 2007. - Minden jog fenntartva. - Design & Code: Electrocat Design